Häromdagen lanserade DN sitt samarbete med Factlab, med Eniro som huvudsponsor. Factlab är ett dataminingverktyg fulladdat med statistik från SCB, CIA och en mängd andra källor.
Igår länkade Johan Lindqvist till det här YouTube-klippet, där den amerikanske högeragitatorn Bill O'Reilly pratar om en "svensk sociologisk studie" som visar att äktenskapet som institution havererat i Sverige, sedan homoäktenskap legaliserades här. Till den grad att numera är 65% av svenskarna ogifta.
Först skrattade jag högt åt O'Reillys ogenerade fabulerande - vi har ju t.ex. inte samkönade äktenskap i Sverige, och då faller liksom hela resonemanget. Men sen när jag grävde lite blev jag mer irriterad. Över att storyn - som trots allt är nästan tre år gammal - mest verkar ha kommenterats av svenskar, men passerat relativt obemärkt i amerikansk media. Och över att O'Reilly faktiskt inte tagit sina uppgifter fritt ur luften - han är mer förslagen än så.
Någon "svensk sociologisk studie" finns förstås inte, men däremot en lång artikel i den konservativa amerikanska veckotidningen The Weekly Standard, där det framgår att de syftar på partnerskapslagen från 1994 - "de facto gay marriage". Och när jag använder Factlab för att kolla den svenska äktenskapsfrekvensen, så stämmer det faktiskt att bara 35% av svenska kvinnor redovisas som gifta. Så visst, 65% är "inte gifta".
Men vänta lite. Statistiken, som ursprungligen kommer från SCB, gäller alla svenska kvinnor, inklusive nyfödda. Och förutom kategorierna "gift" och "ogift", finns "frånskild" och "änka". Barnäktenskap är inte så vanliga i Sverige, och knappast eftersträvansvärda, ens för konservativa talkshowvärdar. Så man bör ju åtminstone filtrera bort omyndiga. Men i Sverige, liksom i övriga västvärlden, växer gapet mellan "myndig" och "vuxen", i takt med att vi utbildar oss mer, bor kvar hemma längre, och får barn senare. Statistiken säger ju ingenting om vilka av dagens unga kvinnor som avser att gifta sig när de "blir vuxna".
28 år är den ålder vid vilken jag fick mitt första fasta jobb, och E-L:s ålder när vi gifte oss. Så jag väljer 28 som en godtycklig, men nog hyfsat korrekt, gräns för "vuxen". Och om man då fördjupar sig i SCB:s siffror, så ser man att av vuxna svenska kvinnor, 28-100+ år, är 24% ogifta, 49% gifta, 15% frånskilda och 12% änkor.
Tittar man på förändringen de senaste 40 åren, så har andelen gifta förvisso gått stadigt ned. Men i den mån man alls kan se någon trend efter 1994, så är den att minskningen avtagit. Och när fortfarande 76% av vuxna kvinnor är eller har varit gifta, kan man väl knappast säga att "äktenskapet som institution har havererat".
2008-05-17
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Tjena...
Jag är ny i den här blogspot grejen.... ser din blogg e grymt gjord... tänkte fråga dig lite frågor?
Finns de "besökar statistisk" i blogspot.com ?
Hur gör man för att lägga in youtube videos sådär...?
Tacksam för svar.
Mvh
DjLabbe.blogspot.com
Hej Labbe!
Jag vet faktiskt inte om det finns besöksstatistik på Blogspot. Jag använder en gratis besöksräknare från www.statcounter.com som är jätteenkel att installera och som ger dig detaljerad statistik för de senaste 500 besöken. T.ex. kan jag se inte bara din IP-adress, utan också att du kör Internet Explorer 7 på XP, har upplösning 1280x1024, osv.
Att lägga in YouTube-klipp är ännu enklare. Bredvid själva klippet på YouTube-sidan finns en kodsnutt under rubriken "Embed". Du kopierar hela koden där, växlar till "Redigera HTML" när du skriver ditt inlägg på Blogger, och klistrar in koden där du vill ha klippet. Med "Förhandsgranska" kan du sen se om det blev som du hade tänkt.
Snygg logga på din blogg, förresten!
Skicka en kommentar