2013-07-31

Dag 28: Waikiki

Efter frukost och utcheckning från vårt Marriot-hotell i Ko'Olina, tog vi taxi till flygplatshotellet Pacific Marina Inn där vi skulle sova sista natten. Enligt TripAdvisor är det ett av Honolulus absolut sämsta hotell och taxichafförens kommentar när vi sa vart vi skulle var "well, that's quite a step-down from this place". Men, bortsett från att de tog skamlöst bra betalt för sitt läge, tyckte jag inte det var så mycket att klaga på. Rummet var rent, WiFi:n fungerade och var gratis (till skillnad från på Marriot) och den gratis skyttelbussen körde till flygplatsen när den skulle.


När vi lämnat av våra väskor fortsatte vi till Waikiki för en sista dos havsbad och power-turistande. Vi hann precis före lunchkön till det superhajpade snabbnudelhaket Marukame Udon (som var så bra som hajpen påstår) och gick sen till stranden.Redan  på onsdagen hade E börjat klaga över smärta i vänster öra och när smärtan förvärrades på fredagskvällen började vi till slut förstå att det inte bara var svårutskakat vatten. Och att det kanske inte var så ansvarsfullt att låta honom flyga i ett dygn med en obehandlad öroninflammation. Sålunda avslutade vi vår Hawaii-vistelse på akutmottagningen på The Queen's Medical Center, där de mycket riktigt diagnosticerade E med extern otit (som på engelska har det talande namnet "swimmer's ear").

Alla vi träffade där var enormt vänliga och hjälpsamma, men det är som bekant inte gratis med sjukvård i USA. Hittills har vi betalat c:a 5000 kr för ett kort sjukhusbesök och en flaska amerikanska örondroppar, och då har vi fortfarande inte fått räkningen från läkaren som tittade i E:s öra (sjukhusets avgift var ett slags "hyra" som inte omfattade vården i sig). Som jämförelse kostade uppföljningsbesöket på Gröndals Vårdcentral idag 0 kr + 111 kr för nya örondroppar. Som svensk har jag väldigt svårt att förstå varför Obamacare är så kontroversiellt...

Dagens låt: Israel "IZ" Kamakawiwo'ole: Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World

Inga kommentarer: