2008-03-17

På plats för påsken



I går körde vi ner till Borrby, och jag hade lite dåligt samvete för att jag fortfarande hade dubbdäcken på. Tomten var täckt av scilla. Trots den ovanligt tidiga påsken hade påskliljorna slagit ut. Och enligt min-max-termometern hade det som kallast varit -0,1 grader på altanen i vinter. Så jag blev allt lite förvånad när jag gav mig ut på en joggingtur över fälten idag och hamnade mitt i en snöstorm. Och mer ska det tydligen bli.

Men det är skönt att vara här. Vi småpysslar. E-L jobbar lite. Barnen bråkar lite. Jag leker lite med min USB-skivspelare. Mellan varven chark-knarkar vi på spickeskinka och saltrulle, inköpt på Klockareboden. Där har de manuell charkdisk och frågar alltid "ska vi dänka den lite" om saltrullen. Det hör till Borrby-ritualen att vi ska frossa i smörgåspålägg på vitt fluffigt bröd, det vet även barnen nu. I morse frågade N efter fralla och E efter "tekopp". Efter ett tag förstod jag vad han menade. Nu har vi precis grillat korv och marshmallows. I snön.

2008-03-12

HEMLIT



Att vara förälder är att vara dualist.

Å ena sidan blir jag glad och stolt när min sexåring sätter upp sin första handtextade och nästan rättstavade skylt på dörren till sitt rum.

Å andra sidan hade jag föredragit om han satt upp den med tejp i stället för en halv tub lim.

2008-03-08

I sista sekunden: Kvinnor Kan (i år också)

När E-L och jag senast var på Roskilde konstaterade vi att det var en mycket skev könsfördelning mellan artisterna. Betydligt mer än vad som kunde motiveras av vilka som faktiskt gav ut skivor och hade lyssnare. Och de senaste åren har bilden varit densamma.

Förra året gjorde jag ett blandband till Internationella Kvinnodagen. Med hyfsat nya låtar från kvinnliga soloartister, tjejband, eller grupper där kvinnor har en framträdande roll, som sångare, låtskrivare, etc. Sånt där är alltid lite tveeggat. Som Barbro Hedvall skrev i gårdagens DN ligger det något "tillkämpat korrekt" över dagen. "8 mars är dagen då jag ska känna hur fel det är att vara kvinna. Och det vill jag inte."

För naturligtvis är det inte så att jag, med en klapp på huvudet, menar att ägna en dag åt poptjejer, medan resterande 364 (eller 365 i år då, om man ska vara petnoga), är rockgrabbarnas. Min absoluta uppfattning är att de senaste åren har en klar majoritet av den musik jag har gillat mest kommit från kvinnor - tvärtemot vad som avspeglas i Roskilde-programmet. Om det är en slump - ett utslag av naturlig variation - eller en del av ett större mönster, det vet jag inte. Och jag vet inte heller om jag tycker det är särskilt intressant. Det här är helt enkelt det mesta av den bästa nya musiken just nu. Och i år ser blandbandet ut så här:

Alla finns på iTunes. I mån av tid återkommer jag med mp3- eller YouTube-länkar. (Update: fixat!)

2008-03-07

I haz Ginger

I går uppgraderade jag till netvibes Ginger. Netvibes är en personlig startsida, som låter dig göra din egen mashup av bloggar, andra RSS-feeds och diverse widgets. Idén är förstås inte ny, redan 2000-01 byggde jag min egen startsida i MyYahoo!, och på senare tid har t.ex. iGoogle fyllt samma funktion. Men netvibes är onekligen väldigt smidigt. Till skillnad från MyYahoo! är gränssnittet helt öppet, och sidan är helt befriad från reklam, förutom inom de widgets jag själv väljer att lägga till.

Till skillnad från Facebook, som jag ägnade en entusiastisk månad innan jag tröttnade, och MySpace, som jag besöker för att lyssna på musik, men aldrig gått med i själv, är inte netvibes i första hand ett socialt nätverk. Ginger-versionen innebär dock ett steg i den riktningen. Dels för att den innehåller förbättrade widgets för att uppdatera mig om vad som händer t.ex. på min Facebook, dels för att den nu har funktioner som "mina vänner", en "wall" och min publika netvibes-sida (än så länge tom). Branschgranskare som mashable.com och CNN Moneys The Browser tycker att det blir intressant att följa netvibes framöver, och ser att det inte bara är en möjlig konkurrent till Facebook och Myspace, utan också till Google, åtminstone som startsida.

Google är också huvudtema i gårdagens nyhetsbrev från Jajja, Eniros SEO-partner. Huvudnyheten är förstås nedgången i klick på Googles sponsrade länkar, som ledde till ett rejält skutt nedåt för Google-aktien härom veckan. Enligt det analysföretag vars rapport orsakade uppståndelsen är dock reaktionen överdriven, eftersom det också kan handla om att Google har blivit bättre på att skjuta ut relevanta annonser, vilket minskar det totala antalet klick - men inte nödvändigtvis intäkterna från dem.

Andra Google-nyheter hos Jajja är att Google vägrar skriva under den svenska branschorganisationens för direktmarknadsföring etiska regler, och att Google utökat antalet sajter som får djuplänkar ("sitelinks") i sökresultatet. En av dessa är internetBrus, som jag gillar, men som inte verkar ha den mängd läsare de förtjänar. Dock betydligt fler än den här bloggen. Som än så länge inte har några sitelinks på Google heller.

2008-03-06

Backblog

Jag ligger hopplöst efter här. Så många inlägg som jag börjat formulera i huvudet, men som inte har realiserats. Som kanske aldrig kommer realiseras. Som det om iPod-DJ:ande. Och det om Mons Kallentoft och Fredrik Strage. Och det om böcker och gud.

Jag har två projekt igång på jobbet nu. Det är bra. Jag gillar att vara sysselsatt. Men det innebär längre dagar och kortare lunchraster. Och det är mycket som konkurrerar om min mikroskopiska fritid nu - alla böcker jag har fått och köpt sedan i julas, en billast full med nya IKEA-möbler att skruva ihop, en diskmaskin som lade av mitt i programmet (det var en tändsticka som hade fastnat i avloppspumpen), ett återupptaget motionerande efter en dryg månads förkylningsmotiverat uppehåll. Och förstås USB-skivspelaren som jag fick i födelsedagspresent. Just nu har jag digitaliserat en LP med den sovjetiska 80-talssyntgruppen Биоконструктор. Den fanns inte på iTunes.

Déjà-vu


Förra tisdagen gick N och jag på Naturhistoriska. Dom hade ansiktsmålning.
I lördags gick E och jag på Naturhistoriska. Dom hade ansiktsmålning.