2008-01-18

DSC00002

Söker man på "upphovsrätt" i svenska bloggar, så hittar man ett otal inlägg om fildelning, där huvudfrågan är om, och framförallt hur, upphovsmän ska få betalt för mångfaldigande av deras verk. På piratsidan framförs ofta argumentet att de flesta upphovsmän (med undantag för den lilla minoritet som verkar genom stora musikförlag, filmstudior, etc) inget hellre vill än att deras verk ska spridas, och att detta är långt viktigare än pengarna.

Må så vara, men det förutsätter ju att man som upphovsman åtminstone får äran av sitt verk. Men "den nya tekniken" underlättar ju inte bara delning, utan också rent plagierande.

Min gamle uppsalakompis Johan Lindqvist har skrivit (här och där) om hur hans redaktionskollega Calle Schulman oblygt knycker från Johans blogg till sitt nyhetsbrev. Men han är inte ensam. Idag hittade jag till en kille eller tjej som heter Kim, och som flera gånger snott Johans blogginlägg rakt av och publicerat dem som sina egna.

T.ex. det briljanta inlägget för en vecka sen, om den här tjejen och hennes första bild med nya digitalkameran. Det går säkert att hitta bättre exempelbilder, och skriva bättre stories till dem, men ingen annan (förutom den här spanjoren) verkar ha kommit på själva ursprungstanken. Det riktigt svåra är att göra det skenbart riktigt enkla. Johans geni ligger i att komma på idén att bildgoogla "DSC00001".Att plagiera är förkastligt; att åka snålskjuts är något annat, hoppas jag. (Eller för att låna Tom Lehrers ord, "I thought it would be interesting to st-, to adapt this idea...") Så efter att en av kommentatorerna på Johans blogg luskat fram att bilden togs av en kille som heter Vitek (eller möjligen Petr), så ville jag kolla vilken som var nästa bild som han tog med sin nya kamera. Det var den här:Alltså, bild nummer 1 - flickvännen i shorts och bikinitopp med Medelhavet i bakgrunden. Bild nummer 2 - en toalett. Ty Vitek (eller Petr) är en sorgfällig dokumentatör, med en faiblesse för att föreviga de toaletter han besöker.

På Kreta, augusti 2006:I nya lägenheten, oktober 2005:Fortfarande nya lägenheten:I Egypten, juli 2005:På båtresan i Egypten:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, undrar om denna tjejen vet att hon numera är känd i Sverige. Känd som DSC0001-tjejen. Who would have tought?

Anonym sa...

Hmmm....kollade just med min kamera, det är IMG_0001 som gäller för den....

Anonym sa...

Med tanke på Joakims inlägg ovan kunde jag inte låta bli tt googla å hans vägnar:
http://www.castrobear.com/LBPS2005-Album/page_01.html