2010-01-17

Las Terrenas

Det känns inte riktigt lika roligt att blogga solsemesterbilder från Dominikanska republiken, när grannlandet nu kastats in i ännu djupare kaos och misär än tidigare. Men vi var som sagt på Samaná-halvön i en vecka över nyår.

Första dagen lämnade vi bara hotellområdet för en kort promenad längs stranden, men dagen därpå tog jag en taxi in till närmaste större samhälle, Las Terrenas, ungefär en halvmil från El Portillo. Med c:a 8000 bofasta i själva staden och något färre på landsbygden runtomkring, är Las Terrenas den minsta av Samaná-provinsens tre kommuner. Staden består huvudsakligen av två korsande vägar, Calle Principal och Calle del Carmen, och det tog mig ungefär en timme att promenera igenom allting.


Populärt transportmedel i korsningen mellan de två huvudgatorna

Bebyggelsen är ytterst varierande, från enkla träskjul till blankputsade mäklarkontor i betong och glas. Trafiken var tät, av skraltiga minibussar (gua-gua), jeepar i alla storlekar och alla slags skick, och framförallt motorcyklar. Både privata, ofta med en hel familj på, och taxi-motorcyklar - de billiga (och enligt vissa guideböcker livsfarliga) motoconchos.


Kombinerad bar/bensinstation


På stranden i Las Terrenas

I Calle Principals mynning mot havet ligger det lite "finare" shopping-centret El Paseo, med bl.a. bank, småbutiker och ett apotek. De allra flesta jag träffade talade ungefär lika lite engelska som jag talar spanska, men Las Terrenas är en populär boplats för europeiska expats, och på både apoteket och den internationella pressbyrån i El Paseo klarade jag mig bra på min (också ganska skraltiga) franska.

I andra änden av staden ligger Las Terrenas största mataffär, Supermercado Lindo, där jag bl.a. köpte plátano chips, Santo Domingo-kaffe, Munné-kakao, och Brugal Extra Viejo-rom. Utbudet var som i en större svensk ICA-butik, men prismässigt var det stor skillnad mellan importerade varor och lokalproducerade. De förra kostade ungefär detsamma som i Sveige, medan motsvarande dominikanska produkter låg på c:a en tredjedel. Förutom de traditionella karibiska produkterna - socker, kaffe, kakao, o.s.v. - har Dominikanska republiken en stor inhemsk produktion av allehanda förbrukningsvaror, och vi tyckte att den lokala solskyddskrämen var minst lika bra som den mångdubbelt dyrare Nivean (som jag också köpte där, "för säkerhets skull").

Själv höll jag mig till vanlig taxi, men det finns ett YouTube-klipp där en italiensk turist har filmat en rundtur genom Las Terrenas bakpå en motoconcho. Och fler av våra bilder finns på Picasa.

Inga kommentarer: