2007-03-24

Pipeline

Återkommande besökare kan konstatera att min inläggsfrekvens gått ner sedan start. Det är ett vanligt fenomen. Peter på Fleecelabs skrev för en dryg vecka sen om sju knep som hjälpt honom att hålla bloggfrekvensen uppe. Knep 1 är "Ligg steget före":
Med det menar jag att du ska ha en ”kö” med inlägg som väntar på att postas. Även om du har skrivit tre stycken en dag så posta inte alla på en gång. Håll på dem och posta i stället en varje dag.

Men jag vet inte om det hjälper. Jag har hela tiden en mental pipeline med blogginlägg. Jag blir bara aldrig färdig till att skriva (klart) dem. Just nu består min pipeline av:
  • Top (?) 10 Love Will Tear Us Apart-covers
  • Schlager-leda eller Cunnilingus
  • Jag har en älg i min väska
  • Яблоко-1, Яблоко-1, я Грип, приём!
  • Personlighetsgeschäft
  • Och vad har Lene Jensen med saken att göra?

Och det är inte bara rubriker. Jag vet vad jag vill säga i dem. Problemet är att jag redan på planeringsstadiet går "i essäfällan", vilket "Knep 4: Begränsa din tid och ta pauser" handlar om.

Två av mina kompisar, som börjat blogga ännu mer nyligen än jag, är hittills väldigt produktiva. Min förre kollega Alex skriver om media, webben, bloggar och rugby. I söndags publicerade Aftonbladet hans debattartikel "Bloggaren är köpt", som gav en del eko i bloggosfären.

Och idag läste jag för första gången "Articuno"s blogg. Författaren är mamma till två av N och Es bästa dagiskompisar, och skriver väldigt roligt om vardagshelvete och hockey.

2 kommentarer:

plindberg sa...

Har du texterna mer eller mindre klara i huvudet alltså? I sådana fall rekommenderar jag verkligen att du ställer en äggklocka på typ 15 minuter, sätter dig och bara skriver på tills den ringer, sedan tar en paus i några minuter och fortsätter igen efteråt.

Är texterna luddigare, även om du vet vad du vill ha sagt, kan den metoden också funka. Men där kan kön vara en räddning om första försöket inte blir som du tänkt dig. Låt den ligga kvar där i någon dag och fortsätt med den senare.

Jag har också en mental pipeline och för mig är problemet att den resulterar i frustration. För många idéer i huvudet och jag får inte ut någon av dem, vilket gör mig frustrerad och därmed ännu mindre benägen att få dem ur mig.

Att bara notera ned en vag idé jag har i pipelinen hjälper mycket. Att ha den på min att blogga-lista. När jag får mer idéer till den påbörjar jag texten och lägger den i kön.

Sedan kan det hjälpa att skilja på skrivandets faser också. Blanda t.ex. inte skrivande och att fila på det språkliga, utan skriv texten så gott du kan från början till slut och vänta med att fixa styltiga meningar, lägga till text för att förtydliga och ta bort sådant som är överflödigt. (För mer krävande texter kan det vara värt att låta dem liggga i kön någon dag mellan råskrivning och fixning.)

Johan sa...

Tack för kloka råd!