2007-04-05

Yahoo! Photos Revisited

Idag fyller E-L år! Men det är inte det den här posten handlar om. Den handlar mer om digitalkameror och online-album. Fast egentligen mest om bristande uthållighet och om vådan av att krångla till det.

Men en sak i taget.

För sex år år sen firade vi också E-Ls födelsedag i Borrby. Då fick hon en digitalkamera av mina föräldrar. Tanken var förstås att vi skulle dokumentera det väntade barnbarnet (the fetus latterly known as N) och förse de 27 mil bort boende farföräldrarna med elektroniska uppdateringar. Och det gjorde vi. Under Ns första nio månader tog vi hundratals bilder, som jag gallrade, redigerade och la upp på Yahoo! Photos. Men efterhand växte back-loggen och det blev inte av att redigera fler bilder. Hade jag bara lagt upp dem as is, hade det säkert inte känts lika betungande, och då hade jag kanske fortsatt längre. Nu tog det abrupt slut sommaren 02.

Förra våren la jag upp min nya hemsida, inklusive ett par hembyggda album. Det var förstås ännu krångligare - dels att handkoda varje album i html, men framför allt att spara om varje bild i olika lämpliga upplösningar. När kameran gick sönder i somras slutade jag lägga upp nya album. Och av mina storstilade planer på att jobba mig bakåt i bildarkivet, blev intet.

För en månad sen köpte vi en ny kamera - en Nikon Coolpix S9 som är tunn och snygg och tar rätt kassa bilder inomhus. (Utan blixt blir det väldigt långa slutartider och rörelseoskärpa, med blixt blir det ofta överexponerat. Fast kanske det finns nån inställning som jag inte hittat än.)

I alla fall har jag fått förnyad lust att bygga digitala album, och den här gången tänkte jag försöka lägga ambitionsnivån så att jag håller ut mer än ett halvår. Vilket diskvalificerar mina handkodade hemsidesalbum. Yahoo! är enkelt och jag uppskattar att de efter fem års inaktivitet fortfarande inte gjort någon ansats att radera mitt konto. Men det känns inte så sexigt längre. Förmodligen blir det bättre - en ny version har legat i beta i snart ett år. Men jag kanske skulle byta till Flickr? Eller till Picasa? Vi får se. Tills vidare har jag dammat av mina gamla Y!-album och gjort dem publika, t.ex. de här:

Majmiddag på Östgöta Nation 2001

Ns första månad

Våren 2002

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såhär löste vi det:
* Lokalt bildarkiv på hemmadatorn med backuper utspridda på DVD över världen (jobbdatorn, handskfacket i bilen, svärmors vävstuga)
* Enkelt albumprogram, i vårt fall Photoshop Album men vi har skippat all taggning av bilder, det enda jag markerar är om en bild har julklappskalenderpotential.
* När något ska publiceras på webben så skapar man i Photoshop Album ett 'webbgalleri' som blir färdiga html-sidor.
* FTP:a upp sidor och bilder till egen domän eller vart de nu ska.

Klart och betalt (från det att bilderna är utvalda tills dess de finns på webben tar det max 3 minuter). Exempel finns här: http://www.jippe.se/besso/07Sportlov/

Johan sa...

Tack för tipset!

Det låter smidigt - jag har ju en egen domän och Photoshop Album kostar väl bara ett par hundra?

Just nu testar jag Picasa, men det känns inte klockrent.